Hulp bij eetstoornissen

Ervaringsdeskundige Coaching | Bij eetstoornissen; van beginnend eetprobleem tot en met nazorg

  • Ben je veel bezig met eten, je gewicht en je uiterlijk? 
  • Bepaalt het getal op de weegschaal hoe jij je voelt en hoe je denkt over jezelf?
  • Heb je gevoelens van schuld, paniek of stress na eetmomenten of eetbuien?
  • Is er een constante tweestrijd in je hoofd en wordt je hier moedeloos van?
  • Compenseer je en track je je voeding om je gewicht onder controle te houden?
  • Ga je (eet)afspraken met anderen uit de weg, omdat je bang bent voor etentjes of het niet past in je eetplanning?
  • Ervaar je teleurstelling of afkeuring als je in de spiegel kijkt? 
  • Doe je steeds minder dingen waar je eigenlijk heel blij van wordt? 
  • Realiseer je je dat je niet goed bezig bent, maar ben je bang om de controle te verliezen / extreem aan te komen/ door te slaan?

Ik ben de enige
Veel mensen die ik spreek hebben verschillende overtuigingen waardoor ze de stap naar hulp niet zetten.
Zo denken veel mensen dat ze de enige zijn die hiermee worstelen, waardoor ze alleen blijven rondlopen met hun probleem. Weer anderen schamen zich, vinden zichzelf niet de moeite waard, denken dat het toch nooit lukt of hebben de overtuiging dat ze het zelf moeten oplossen. Als je je hierin herkend, please. Stop!
Deze gedachten gaan je niet verder helpen, integendeel.. Ze maken het vaak alleen maar erger.
Hoe ik dit weet? Omdat ik ze zelf ook lange tijd heb gehad toen ik zelf een eetstoornis had. Dus nee, je bent niet de enige! En ja, je bent zeker de moeite waard! Dus zet die stap naar hulp! 

Deze 'eetstoornis'-gedachten beperken je leven. Ze nemen vaak een groot deel van je leven in beslag, waardoor er weinig ruimte is voor jezelf. en een leuk leven. Vaak ontstaat er een strijd in je hoofd en kom je vast te zitten in een spiraal waarin je je ongelukkig, alleen, onzeker of machteloos voelt en waar je vaak alleen niet uitkomt.

 

Zijn wie je echt bent, je daar prettig bij voelen.
Ik help je om jezelf te ontdekken, wie jij echt bent zonder eetstoornis en je daar fijn bij te voelen. Zodat je leven leeft zoals jij dat wilt (en niet zoals de eetstoornis het wilt). 

Samen onderzoeken we onbewuste processen (gedachten, gevoelens, patronen en belevingen) en veranderen we deze op een manier die goed is voor jou, waar jij je fijn bij voelt en vooral jezelf kunt blijven. Daardoor groeit je zelfvertrouwen, doorbreek je negatieve patronen, groei & ontwikkel je en krijg je grip op jezelf en je leven. Je komt steeds dichter bij jezelf, bij wie je echt bent en ervaar je weer plezier en rust in je leven. 

Dit doe ik overigens niet volgens een kant en klaar programma, want ieder mens en iedere eetstoornis is anders. Ik werk vanuit vertrouwen in je eigen kunnen en het goed zijn zoals je bent. Wil je meer weten over hoe ik werk? Kijk dan eens hier of neem contact met me op.  

"Kerstin van Buro Vie heeft mij ontzettend geholpen met de bewegingsdrang. Bij de start van de begeleiding overheerste dit mijn leven. Ik heb de begeleiding als erg positief ervaren. De begeleiding heeft mij rust gegeven, Kerstin heeft mij geleerd te relativeren en mezelf de juiste vragen te stellen op de juiste momenten.

Ik wil iedereen aanraden hulp te zoeken als je klachten ervaart die je leven beheersen. Hierbij raadt ik zeker de begeleiding van Buro Vie aan."
Robin | Individuele coaching

"Alles draaide om (niet) eten, compenseren, eetbuien, het beheerste mijn leven. Ik realiseerde mij voor het eerst dat ik echt een probleem had. Dit was het moment dat ik besloot om hulp te zoeken en Kerstin een mail heb gestuurd.

Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om van de eetbuien af te komen. Nu heb ik al maanden geen eetbui gehad en compenseer niet meer als ik een keer iets teveel gegeten heb. Ook heb ik geleerd om op een andere manier naar mezelf te kijken en lief voor mezelf te zijn."
Andrea | Individuele coaching

"Ik dacht dat ik nooit meer normaal kon eten, maar naar 10 maanden samen te hebben gewerkt met Kerstin, zie ik langzaam dat ik het normale leven en eetpatroon weer op de rails krijg. Ik ben zekerder van mezelf en ik durf weer in de spiegel te kijken en niet te kritisch naar mezelf te kijken

Het fijnste aan Kerstin vind ik het gevoel dat  ik er niet alleen voor sta, iemand die me begrijpt, precies weet waar ik dag in dag uit mee worstel en me niet veroordeelt." 

Lian | 19 jaar | Individuele coaching

"Ik heb veel geleerd over mezelf in dit traject, maar de coaching heeft me vooral geholpen in het laatste stukje waar ik zo mee worstelde. Het laatste stukje loslaten van de eetstoornis, het laatste stukje waarin je jezelf afvraagt hoe je je volwassen leven in wilt richten. Je komt in beweging en dat allemaal in een fijne en veilige omgeving. Kerstin stelt jou als persoon centraal, zodat je dat erna zelf weer kunt gaan doen. " Anoniem | Individuele counseling

"Ik gun iedereen een leven zonder eetbuien. Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om ervan af te komen. Het heeft bij mij ook jaren geduurd voordat ik mij realiseerde dat ik echt een probleem had en uiteindelijk de stap naar professionele hulp zette. Maar het is mij met hulp van Kerstin gelukt, dus zet die stap en gun het jezelf!

Het leven is veel te kort om niet gelukkig te zijn.."

Andrea | Individuele coaching

"Ze heeft mij laten inzien dat een eetstoornis met vallen en opstaan gaat en op de moeilijke momenten stil te staan bij wat ik wel toe nu toe bereikt en overwonnen. Ik weet nu dat ik er mag zijn en laat mij niet meer zo leiden door het getal op de weegschaal. Patricia | Individuele coaching!

Patricia | Individuele coaching

"15 jaar lang heb ik het ene na het andere dieet geprobeerd, uiteindelijk werd ik alleen maar zwaarder en wist ik dat ik zo niet langer door wilde. Elke dag was namelijk een strijd in mijn hoofd. Ik besloot om op intuïtie te gaan eten, met als voornaamste doel: Rust in mijn hoofd rondom voeding. Ik wist wel dat ik dit niet alleen kon en daarom heb ik de hulp van Kerstin ingeschakeld. Dit was een gouden zet.

Na slechts 3 coachsessies heb ik mijn doel bereikt. Ik ben er nog niet, maar de grootste drempels zijn genomen. De angsten die ik had, zijn met behulp van Kerstin onder de loep genomen en geneutraliseerd. Het was zo fijn om een uur lang over mijn struggles te kunnen praten en dat iemand daar dan met een neutrale blik feedback op kan geven. De inzichten die Kerstin mij heeft gebracht, zal ik mijn hele leven met me meenemen. Ik raad iedereen aan om een coach te zoeken als je met hetzelfde probleem rondloopt, en Kerstin is een hele goede!" Maartje | Individuele counseling

Veel gestelde vragen

Wanneer kan ik bij je terecht?
Je kunt bij me terecht als je relatie met eten, bewegen en/ of je uiterlijk op welke manier dan ook verstoord, ongezond of obsessief is. Hiermee bedoel ik dat je er veel mee bezig bent, eten of bewegen een steeds grotere rol in je leven speelt en eigenlijk niet meer vrijblijvend is. Als merkt dat je niet meer geniet van dingen waar je voorheen wel van genoot of je leven wat beperkter wordt.
Ook als je worstelt met de 'bekende' eetstoornissen zoals Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa, Orthorexia of Eetbuistoornis.

Twijfel je of je vraag past of herken je jezelf niet helemaal in de 'omschrijving'? Stuur me gerust een email dan bekijk ik samen met jou wat ik voor jou kan betekenen. 

 

Ik heb geen eetstoornis, maar wil wel graag coaching
Dat kan altijd! Kijk bij coaching voor meer informatie of neem direct contact op voor meer informatie. 

 

Hoe herken ik een beginnend eetprobleem
Een beginnend eetprobleem kun je op verschillende manieren herkennen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je steeds vaker nadenkt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet. Je je voeding gaat tracken en dit bepalend wordt voor je eet- en beweeggedrag (en in paniek raakt als je voeding niet past).
Maar ook als je erg onzeker wordt van je gewicht, een kilo meer of bepaalde kleding. Als je je steeds vaker vergelijkt met anderen en je hierdoor minder blij  of ontevreden voelt over jezelf.
Wordt e steeds strenger voor jezelf (in voeding of beweging) en begint je sociale, dagelijkse leven eronder te lijden? (Zeg je afspraken af, ben je bang voor etentjes, bedenk je smoesjes om onder eten uit te komen of extra te bewegen?)
Of je ben heel bang voor de gevolgen van lange tijd niet sporten of ongezond eten? En ben je hier de hele tijd mee bezig? 

Dit kunnen tekenen zijn van een (beginnend) eetprobleem hebt. Als je dit herkent; voorkom erger en blijf er niet alleen mee lopen. Neem iemand in vertrouwen en zoek hulp. Ik kan je hier zeker op een kortdurende en positieve manier bij helpen en doe dit met liefde. Weet je niet zeker wat past bij je situatie of twijfel je, neem gerust hier contact op, ik denk graag met je mee.  
Wat kan de coaching mij opleveren?

Vrijheid, rust, ontspanning, tevredenheid, geluk en positiviteit

Gezonde relatie met eten; vrij eten zonder angsten, eetbuien of compenseren, gezond & gestructureerd eetpatroon

Positief zelfbeeld; een liefdevolle kijk naar jezelf, een goed gevoel over jezelf zoals je bent  en realistisch & positief denken over mezelf

Vertrouwen; in jezelf, in wie je bent, wat je doet en wat je kunt. Vertrouwen in je leven en je toekomst

Herkennen, inzicht en doorbreken van hardnekkige overtuigingen en gedragspatronen naar helpende en passende

Gezond omgaan met gevoelens en emoties
; voelen, herkennen en uiten van emoties, angsten en behoeftes

Bij jezelf blijven in uitdagende of spannende situaties, grenzen aangeven en opkomen voor jezelf

Zelfkennis
; ontdekken wie je bent zonder eetstoornis, je bent meer  dan je lichaam, je kwaliteiten en talenten ontdekken en inzetten, ontwikkelen van vaardigheden en hulpbronnen

Fijne relaties en sociale contacten; minder spanningen, beter contact met je partner/gezin/vrienden en kwetsbaar durven zijn

Je leven leven
; oppakken van je dagelijkse bezigheden zoals studie, werk, sociale contacten en doen wat je echt wilt

Handvatten en tools; omgaan met een terugval of tegenslag of andere uitdagende situaties in je leven
Ik heb snel hulp nodig, heb je een wachtlijst?
Omdat ik persoonlijke aandacht belangrijk vindt, heb ik een beperkt aantal plekken. Op dit moment heb ik nog ruimte voor enkele trajecten. Daarnaast streef ik ernaar om binnen 2 weken te starten, at op dit moment nog mogelijk is.

 
Ik ben ergens anders aangemeld, kan ik ook bij je terecht om mijn wachtlijst te overbruggen?
Coaching van Buro Vie is ook zeer geschikt als voorzorg of ter overbrugging; je staat op een wachtlijst, maar je wilt graag al aan de slag. Je wilt je motivatie behouden, stabiliseren of je verhaal kwijt. Dit is zeker mogelijk en veel cliënten vinden dit erg prettig. Op moment dat de behandeling start zorg ik voor een warme overdracht, of voor een goede afstemming met je hoofdbehandelaar. Want het is ook mogelijk om mijn coaching te combineren met de reguliere behandeling.  

Ik heb net een behandeling afgerond, maar wil graag bij je terecht kan dat? 
Nazorg
is zeker een optie, ik raad het zelfs vaak aan om na een intensieve behandeling rustig af te bouwen en nog een plek te hebben waar je thema's kunt bespreken.
Je kunt dan na je behandeling bij me terecht als je merkt dat je het leven nog spannend vindt zonder begeleiding of behoefte hebt aan een back-up. Of als je merkt dat er nog puntjes op i te zetten zijn of gewoon een plek wilt hebben waar je even je verhaal kwijt kunt. Ook dit traject wordt afgestemd op jouw behoeften en wensen, samen bekijken hoe het nazorg traject voor jou uitziet. 
Mag ik iemand meenemen naar de sessies?
Jazeker! Graag zelfs. Het is enorm waardevol voor jezelf, daarom is het altijd mogelijk om samen met je naasten langs te komen. Ze zijn altijd van harte welkom om aan te sluiten, voel je daar vrij in. Daarnaast bied ik speciale trajecten aan voor het hele gezin, aangezien het hebben van de eetstoornis invloed heeft het op het hele gezin. Mocht je dit lezen als ouder, broer, zus, tante, neef, partner of vriend(in), kijk eens onder hulp voor het hele gezin voor meer informatie, of neem vrijblijvend contact met me op

 

Mijn visie; de positieve intentie van de eetstoornis
Een eetstoornis of eetprobleem ontstaat niet zomaar. Vaak begint het onschuldig en voor je het weet zit je vast in het web waar je zelf niet meer uitkomt. Als je een eetstoornis hebt gaat het niet zozeer om je eetgedrag, maar om iets wat eronder ligt. De eetstoornis beschermt je hiervoor, biedt je houvast en/of geeft je een gevoel van zekerheid. Wat ten grondslag ligt aan de eetstoornis, dus waar het eigenlijk echt omgaat, is heel persoonlijk. Samen onderzoeken we waar het bij jou echt omgaat en pakken we deze kern aan, zodat jij de eetstoornis uiteindelijk niet meer nodig hebt." 

Mijn werkwijze ervaringsdeskundige hulp bij eetstoornissen
Stap 1: Inzichtsessie
We starten met een kennismakingsgesprek, waarin je direct al veel duidelijkheid gaat krijgen over jezelf en de eerst volgende stap in je proces
 

Stap 2: Advies
Omdat ieder mens en iedere eetstoornis anders is, is mijn coaching heel persoonlijk en helemaal afgestemd op jou! Dit betekent dat ik niet werk met kant en klare programma's, maar jou open en eerlijk advies geeft over welk traject het beste bij je past.

Stap 3: Doorbraaktraject
Dan gaan we samen aan de slag met de door jou gestelde doelen. Tevens onderzoeken we samen de functie van de eetstoornis en pakken we deze vanuit de kern aan, waardoor keuzevrijheid en ruimte om nieuw, passend gedrag eigen te maken waar jij je goed bij voelt en, vooral, jezelf kunt zijn, wat een positieve invloed heeft op je gevoel van eigenwaarde, zelfbeeld en de kwaliteit van je leven.. Dit doe ik op jouw tempo en op een manier die bij jou past, waardoor blijvende verandering ontstaat. 

Stap 4: Resultaat
Als jij jouw doelen hebt bereikt en de onderliggende thema's van de eetstoornis hebt aangepakt, zul je merken dat je lekkerder in je vel voelt, gemakkelijker om kan gaan met gevoelens en situaties, je steeds beter bij jezelf kunt blijven en zelfverzekerder, krachtiger en positiever voelt. Bovendien zul je merken dat deze veranderingen doorwerken in je relaties, vriendschappen, werk/studie en keuzes voor de toekomst. 

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
Ik ben een coach die handelt vanuit kennis en ervaring als (jeugd)hulpverlener, coach en persoonlijke ervaringen. Daarom werk ik altijd samen met je huisarts en als je jonger bent dan 18 jaar, heb je toestemming van je gezaghebbende ouder(s) nodig. 
Tevens adviseer ik je om te allen tijde contact op te nemen met je huisarts als je fysieke toestand dermate levensbedreigend is dat een ziekenhuisopname of klinische behandeling noodzakelijk is en/of  als je te maken hebt met een ernstige meervoudige comorbiditeit, zoals (acute) suïcidaliteit, psychoses of meervoudige persoonlijkheidsproblematiek waarbij specialistische behandeling (GGZ) of opname noodzakelijk is.