Hulp bij eetstoornissen

Ervaringsdeskundige hulp bij eetstoornissen; van beginnend eetprobleem tot en met nazorg

  • Ben je veel bezig met eten, je gewicht en je uiterlijk? (lees; eigenlijk constant)
  • Bepaalt het getal op de weegschaal jouw humeur? En het vervolg van jouw dag?
  • Heb je gevoelens van schuld, paniek of stress na eetmomenten of eetbuien?
  • Neem je keer op keer weer voor het anders te doen, maar val je iedere keer weer terug?
  • Compenseer je om je gewicht onder controle te houden?
  • Ga je (eet)afspraken met anderen uit de weg, omdat je bang bent voor etentjes of het niet past in je eetplanning?
  • Ervaar je teleurstelling of afkeuring als je in de spiegel kijkt? 
  • Realiseer je je dat je niet goed bezig bent, maar ben je bang om de controle te verliezen / extreem aan te komen/ door te slaan?

Ik ben de enige
Veel mensen die ik spreek hebben de overtuiging dat ze enige zijn die hiermee worstelen, waardoor ze niet de stap naar hulp durven zetten. Ze schamen zich, vinden zichzelf niet de moeite waard, denken dat het toch nooit lukt of dat ze het zelf moeten oplossen. Als je je hierin herkend, lees dan zeker even verder. Want deze gedachten gaan je niet verder helpen, integendeel. Dit weet ik omdat ik ze zelf ook lange tijd heb gehad, toen ik zelf een eetstoornis had. Dus nee, je bent niet de enige!

Deze 'eetstoornis'-gedachten beperken je leven en vaak zorgen ze ervoor dat je je ongelukkig, eenzaam of machteloos voelt.
Ik ga graag met je aan de slag en leer je hoe je je gedachten kunt veranderen en voor je kunt inzetten en hoe je grip krijgt op je gevoelens en situaties, wat ervoor zorgt dat je weer plezier, rust en vertrouwen ervaart in je leven en in jezelf. Dit op een manier die goed is voor jou, waar jij je fijn bij voelt en vooral jezelf kunt blijven.

"Kerstin van Buro Vie heeft mij ontzettend geholpen met de bewegingsdrang. Bij de start van de begeleiding overheerste dit mijn leven. Ik heb de begeleiding als erg positief ervaren. De begeleiding heeft mij rust gegeven, Kerstin heeft mij geleerd te relativeren en mezelf de juiste vragen te stellen op de juiste momenten.

Ik wil iedereen aanraden hulp te zoeken als je klachten ervaart die je leven beheersen. Hierbij raadt ik zeker de begeleiding van Buro Vie aan."
Robin | Individuele coaching

"Alles draaide om (niet) eten, compenseren, eetbuien, het beheerste mijn leven. Ik realiseerde mij voor het eerst dat ik echt een probleem had. Dit was het moment dat ik besloot om hulp te zoeken en Kerstin een mail heb gestuurd.

Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om van de eetbuien af te komen. Nu heb ik al maanden geen eetbui gehad en compenseer niet meer als ik een keer iets teveel gegeten heb. Ook heb ik geleerd om op een andere manier naar mezelf te kijken en lief voor mezelf te zijn."
Andrea | Individuele coaching

"Ik dacht dat ik nooit meer normaal kon eten, maar naar 10 maanden samen te hebben gewerkt met Kerstin, zie ik langzaam dat ik het normale leven en eetpatroon weer op de rails krijg. Ik ben zekerder van mezelf en ik durf weer in de spiegel te kijken en niet te kritisch naar mezelf te kijken

Het fijnste aan Kerstin vind ik het gevoel dat  ik er niet alleen voor sta, iemand die me begrijpt, precies weet waar ik dag in dag uit mee worstel en me niet veroordeelt." 

Lian | 19 jaar | Individuele coaching

"Ik gun iedereen een leven zonder eetbuien. Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om ervan af te komen. Het heeft bij mij ook jaren geduurd voordat ik mij realiseerde dat ik echt een probleem had en uiteindelijk de stap naar professionele hulp zette. Maar het is mij met hulp van Kerstin gelukt, dus zet die stap en gun het jezelf!

Het leven is veel te kort om niet gelukkig te zijn.."

Andrea | Individuele coaching


Je kunt bij me terecht als je relatie met eten, bewegen en/ of je uiterlijk op welke manier dan ook verstoord, ongezond of obsessief is. Je kunt dan denken aan (beginnende) eetstoornissen als Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa, Orthorexia of Eetbuistoornis. 

 

Ik heb geen eetstoornis
Je hoeft niet perse een eetstoornis te hebben om bij me terecht te kunnen (ik haat labels). Als je merkt dat eten of bewegen niet meer vrijblijvend is en je je steeds meer bezig houdt met eten, beweging en/of je uiterlijk, dit wel een teken is dat er iets aan de hand is (en heel belangrijk om nu al hulp te zoeken, om erger te voorkomen).

 

Hoe herken ik een beginnend eetprobleem
Een beginnend eetprobleem kun je op verschillende manieren herkennen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je je steeds vaker nadenkt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet. Je je voeding gaat tracken en dit bepalend wordt voor je eet- en beweeggedrag (en in paniek raakt als je voeding niet past).

Maar ook als je erg onzeker wordt van je gewicht, een kilo meer of bepaalde kleding. Als je je steeds vaker vergelijkt met anderen en je hierdoor minder blij  of ontevreden voelt over jezelf.

Of wordt je steeds strenger voor jezelf (in voeding of beweging) en begint je sociale, dagelijkse leven eronder te lijden? (Zeg je afspraken af, ben je bang voor etentjes)
Of je ben heel bang voor de gevolgen van lange tijd niet sporten of ongezond eten? En ben je hier de hele tijd mee bezig? 

Dit kunnen tekenen zijn van een (beginnend) eetprobleem hebt. Als je dit herkent; voorkom erger en blijf er dan niet mee lopen. Ik kan je hier zeker op een kortdurende en positieve manier bij helpen en doe dit met liefde. Weet je niet zeker wat past bij je situatie of twijfel je, neem gerust hier contact op, ik denk graag met je mee.  
Ervaringsdeskundige hulp bij eetstoornissen, wat kan het je opleveren?

Vrijheid en eindelijk rust in mijn hoofd, ontspannen lichaam

Gezonde relatie met eten; vrij eten zonder angsten, eetbuien of compenseren, gezond & gestructureerd eetpatroon

Positief zelfbeeld; een goed gevoel over mezelf zoals ik ben, met liefde kijken naar mezelf en positief denken over mezelf

Vertrouwen; in mezelf, ik kan meer dan ik denk, ik ben goed zoals ik ben, vertrouwen in het leven en mijn toekomst

Herkennen, inzicht en doorbreken van hardnekkige overtuigingen en gedragspatronen naar helpende en passende

Gezond omgaan met gevoelens en emoties
; voelen, herkennen en uiten van emoties, angsten en behoeftes

Bij mezelf blijven in uitdagende of spannende situaties, grenzen aangeven en opkomen voor mezelf

Zelfkennis
; ontdekken wie ik ben zonder eetstoornis, ik ben meer dan mijn lichaam, mijn kwaliteiten en talenten ontdekken en inzetten 

Fijnere relaties en sociale contacten; minder spanningen, beter contact met mijn partner/gezin/vrienden en kwetsbaar durven zijn

Mijn leven leven
; oppakken van mijn dagelijkse bezigheden zoals studie, werk, sociale contacten en doen wat ik echt wilt

Handvatten en tools; omgaan met een terugval of tegenslag of andere uitdagende situaties in mijn leven
Wachtlijst overbrugging
Coaching van Buro Vie is ook zeer geschikt als voorzorg of ter overbrugging; je staat op een wachtlijst, maar je wilt graag al aan de slag. Je wilt je motivatie behouden, stabiliseren of je verhaal kwijt. Dit is zeker mogelijk en veel cliënten vinden dit erg prettig. Op moment dat de behandeling start zorg ik voor een warme overdracht, of voor een goede afstemming met je hoofdbehandelaar. Want het is ook mogelijk om mijn coaching te combineren met de reguliere behandeling. 

Nazorg is ook een optie, je kunt dan na je behandeling bij me terecht als je merkt dat je het leven nog spannend vindt zonder begeleiding of behoefte hebt aan een back-up. Of als je merkt dat er nog puntjes op i te zetten zijn. Samen bekijken hoe het nazorg traject voor jou uitziet. 


Hulp voor het hele gezin. Het hebben van een eetstoornis heeft invloed op je relaties, daarom is het ook mogelijk om samen met naasten langs te komen. Ze zijn altijd van harte welkom om aan te sluiten, voel je daar vrij in. Daarnaast bied ik speciale trajecten aan voor het hele gezin. Mocht je dit lezen als ouder, broer, zus, tante, neef, partner of vriend(in), kijk eens onder hulp voor het hele gezin voor meer informatie, of neem vrijblijvend contact met me op

 

Mijn visie; de positieve intentie van de eetstoornis
Een eetstoornis of eetprobleem ontstaat niet zomaar. Vaak begint het onschuldig en voor je het weet zit je vast in het web waar je zelf niet meer uitkomt. Als je een eetstoornis hebt gaat het niet zozeer om je eetgedrag, maar om iets wat eronder ligt. De eetstoornis beschermt je hiervoor, biedt je houvast en/of geeft je een gevoel van zekerheid. Wat ten grondslag ligt aan de eetstoornis, dus waar het eigenlijk echt omgaat, is heel persoonlijk. Samen onderzoeken we waar het bij jou echt omgaat en pakken we deze kern aan, zodat jij de eetstoornis uiteindelijk niet meer nodig hebt." 

Mijn werkwijze ervaringsdeskundige hulp bij eetstoornissen
Stap 1: Inzichtsessie
We starten met een kennismakingsgesprek, waarin je direct al veel duidelijkheid gaat krijgen over jezelf en de eerst volgende stap in je proces

Stap 2: Advies
Omdat ieder mens en iedere eetstoornis anders is, is mijn coaching heel persoonlijk en helemaal afgestemd op jou! Dit betekent dat ik niet werk met kant en klare programma's, maar jou open en eerlijk advies geeft over welk traject het beste bij je past.

Stap 3: Doorbraaktraject
Dan gaan we samen aan de slag met de door jou gestelde doelen. Tevens onderzoeken we samen de functie van de eetstoornis en pakken we deze vanuit de kern aan, waardoor keuzevrijheid en ruimte om nieuw, passend gedrag eigen te maken waar jij je goed bij voelt en, vooral, jezelf kunt zijn, wat een positieve invloed heeft op je gevoel van eigenwaarde, zelfbeeld en de kwaliteit van je leven.. Dit doe ik op jouw tempo en op een manier die bij jou past, waardoor blijvende verandering ontstaat. 

Stap 4: Resultaat
Als jij jouw doelen hebt bereikt en de onderliggende thema's van de eetstoornis hebt aangepakt, zul je merken dat je lekkerder in je vel voelt, gemakkelijker om kan gaan met gevoelens en situaties, je steeds beter bij jezelf kunt blijven en zelfverzekerder, krachtiger en positiever voelt. Bovendien zul je merken dat deze veranderingen doorwerken in je relaties, vriendschappen, werk/studie en keuzes voor de toekomst. 

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
Ik ben een coach die handelt vanuit kennis en ervaring als (jeugd)hulpverlener, coach en persoonlijke ervaringen. Daarom werk ik altijd samen met je huisarts en als je jonger bent dan 18 jaar, heb je toestemming van je gezaghebbende ouder(s) nodig. 
Tevens adviseer ik je om te allen tijde contact op te nemen met je huisarts als je fysieke toestand dermate levensbedreigend is dat een ziekenhuisopname of klinische behandeling noodzakelijk is en/of  als je te maken hebt met een ernstige meervoudige comorbiditeit, zoals (acute) suïcidaliteit, psychoses of meervoudige persoonlijkheidsproblematiek waarbij specialistische behandeling (GGZ) of opname noodzakelijk is.