Wat zeg jij tegen jezelf?

‘Ik schaam me dood voor mijn lichaam’
‘Ik walg van mezelf”
‘Ik durf niet meer in de spiegel te kijken’
‘Ik vind mezelf zo vies en lelijk’
‘Ik kan nooit iets goed doen, ik kan ook echt helemaal niks’
‘Ik stel niks voor, wie zit er nu op mij te wachten’
‘Zie je nu wel, ik ben een loser’

 

Wat zeg jij tegen jezelf?
Herken je een van bovenstaande uitspraken? Weet dat je niet de enige bent.  Deze keiharde woorden (en nog vele andere varianten) zijn woorden die heel veel vrouwen met enige regelmaat tegen zichzelf zeggen.

Als ze bijvoorbeeld in de spiegel kijken, op de weegschaal staan of als ze op social media zitten en de levens van anderen zien (lees; vooral de levens waarin alles leuker/beter/gelukkiger gepresenteerd wordt) Maar ook als ze een presentatie hebben gegeven op school of werk, een gesprek hebben gehad wat niet helemaal lekker liep of als een date niets meer van zich heeft laten horen

Ga maar eens na bij jezelf; wanneer ben jij hard voor jezelf?

 

Het ‘zie je nu wel’ patroon
Vrouwen zijn dan snoeihard voor zichzelf en halen zichzelf keihard naar beneden, ze betrekken de situatie op zichzelf en halen zichzelf dan keihard naar beneden met de woorden ‘zie je nu wel’.

Je kunt er zeker van zijn, dat als je de woorden zie je nu wel in je gedachten hoort, je in een negatief patroon zit waar je niet lekker uitkomt, een patroon waarin je jezelf naar beneden haalt en jezelf negatief bevestigd.

Vaak zijn dit ingesleten patronen, zoals een kras op een langspeelplaat. Vaak ligt hier een niet helpende overtuiging over jezelf aan ten grondslag, waardoor je keer op keer in dit patroon stapt. Gelukkig kun je alles wat je hebt aangeleerd (overtuigingen, gedachten en gedragingen) ook weer afleren!

 

‘Het ligt echt aan jou, want jij kan ook helemaal niks goed doen’
De eerste stap is bewustwording van wat je doet en zegt en hier met liefde naar te kijken. Hier help ik je graag bij!  En wel met 1 simpele, maar waardevolle vraag;

Als je beste vriendin in deze situatie zit en wat zeg je tegen haar?

De kans is groot dat je haar niet gaat afvallen (‘Het ligt toch echt aan jou hoor, je bent zo lelijk’ of ‘Nee, je kan echt helemaal niks. Je bent echt waardeloos, niemand zit op jou te wachten’ of ‘Ja, ik walg ook van je!’) Ik kan me niet voorstellen dat je dit ooit tegen haar zou zeggen.

Dus..

Ja..

Waarom zeg je het dan wel tegen jezelf?!

Tegen jezelf waar je je hele leven mee samen bent?!

 

En nu…
Wees je komende tijd eens bewust van de woorden die je tegen jezelf zegt. Zijn ze liefdevol en positief of snoeihard en haal je jezelf keihard omlaag?

En als je jezelf betrapt op keiharde woorden tegen jezelf, wees lief voor jezelf en deze observatie
(‘Hee, dit wat ik doe’ of  ‘Oeps, doe ik het weer’)

En stel jezelf dan de vraag; wat zou ik nu tegen mijn beste vriendin zeggen? Wat zou ik voor haar doen? En doe dit ook voor jezelf! Dat verdien je.

 

Ik wens je heel veel lieve woorden voor jezelf,

liefs,

Kerstin

 

Ps. Heb jij een hardnekkig patroon waar je keer op keer instapt en wat je nu graag eens wilt doorbreken? Ik help je hier heel graag bij, neem contact op voor een gratis doorbraaksessie en krijg zicht op jouw eerste stap in een nieuw patroon!