Bang, onrustig of onzekere gevoelens in de Coronacrisis

Dit bericht is voor iedereen die.

Het moeilijk heeft of even niet lekker in zijn/haar vel zit,
Een terugval of verergering van klachten ervaart,
Oude gedachten, gevoelens of patronen opnieuw tegenkomt,
Of.. als je om welke reden dan ook even minder voelt, meer stress ervaart en het gevoel heeft de enige te zijn.

 

Corona en individuele gevolgen
De maatregelen om het virus onder controle te brengen zijn intens. Opeens is je structuur of dagritme weg,  zijn je contacten en bezigheden weggevallen, zit je alleen thuis of bij elkaar op de lip, is je therapie misschien gestopt en ervaar je angst of onzekerheid over je dierbaren, gezondheid of werk.

 

Dit wegvallen en je draai vinden in de nieuwe nu, heeft een enorme impact. Impact die langzaam duidelijk wordt. Dit komt omdat op diverse levensgebieden veel in beweging (of zelfs onzeker ) is en dat heeft invloed. Op iedereen. Ja, iedereen.

 

Ieder mens wordt nu geconfronteerd met zijn/haar uitdagingen. De isolatie waarin we nu leven, zorgt er namelijk voor dat er een vergrootglas ligt op jouw thema’s en je grootste uitdagingen nog uitdagender worden.

 

Je wordt op dit moment dus geconfronteerd met datgene waar jouw uitdaging/pijn/angst ligt, omdat je niet meer kunt weglopen, omdat houvast of afleiding wegvalt of simpelweg de begeleiding die je normaal hebt niet meer is.

 

 

Je bent niet de enige!
Dus als je nu merkt dat je het op dit moment moeilijker hebt, opnieuw gevoelens of gedachten tegenkomt waarvan je dacht dat ze opgelost waren of een terugval/verergering van je klachten ervaart.
Dit is niet gek.

 

Realiseer je dat dit een TIJDELIJKE  tijd is wat voor iedereen intens is. Iedereen voelt beweging op essentiële levensgebieden, iedereen voelt onrust, angst of onzekerheid en het vraagt flink wat bewustzijn en hard werk om hierboven te staan. En als je al minder lekker in je vel zat of psychische klachten had, is het extra hard werken om jezelf staande te houden. Geloof me!

 

En iedereen zoekt op zijn/haar manier omgang ermee..
Wat weer voor botsingen of extra zorgen kan zorgen, of boosheid, frustratie of teleurstelling naar jezelf (want hé, je was zo goed bezig en opeens ga je weer meer snoepen of snaaien, je gaat gamen of drinkt net wat meer dan normaal).

 

 

Wat ik jou gun…
Is lief zijn voor jezelf, wees mild en liefdevol. Het is een collectief, tijdelijke intense periode en echt, geef jezelf credits voor hoe je het tot nu toe doet, hoe je jezelf (en je gezin) staande houdt en je draai vindt in het nieuwe nu. En nogmaals wees mild!  Ga nu niet extra boos of streng zijn voor jezelf, dat gaat je niet verder helpen. Ook nu geldt de tip; wat zou je tegen je beste vriendin zeggen?

Nee, ik wil je gevoelens of omgang hiermee absoluut niet bagatelliseren of goed praten, integendeel! Neem jezelf serieus en zorg goed voor jezelf, net juist in deze periode. Twijfel niet, en trek aan de bel bij een dierbare, huisarts of behandelaar, als je merkt dat het minder goed met je gaat, je een terugval merkt of je echt slecht voelt! Dat is ook lief zijn voor jezelf..

 

En daarnaast hoop en gun ik je dat dit bericht je…
Moed en hoop geeft
Iets meer rust geeft in dat wat er nu TIJDELIJK allemaal is
Helpt om te relativeren
Helpt om liever en mild voor jezelf te zijn
Helpt om met een afstandje te kijken naar het grotere geheel.

Of, als je dit leest als naaste van iemand die het moeilijk heeft,  beseft dat deze situatie net wat meer vraagt van diegene en net een keer extra belt, een kaartje stuurt of even langsgaat (met een veilige afstand).

 

Wees mild voor jezelf, zorg goed voor jezelf en keep faith!

 

Je bent goed.
Je doet het goed.

 

Heel veel kracht en liefs,
Kerstin

 

Ps. Herken je jezelf en heb je behoefte aan een luisterend oor of handvatten, laat het me weten! Ik ben er graag voor je.