Omgaan met nare gevoelens

Nare gevoelens en emoties, iedereen heeft ze wel eens. Maar wat is nu het verschil en hoe ga je ermee om? 
 
Emotie vs. Gevoelens. 
Er is een duidelijk verschil tussen emoties en gevoelens, al hangen ze vaak met elkaar samen.
Als er iets gebeurd en dat raakt je, kun je spreken van emoties. Je kunt verdriet, boosheid of jaloezie ervaren. Als je heftige emoties ervaart kun je het gevoel hebben dat je er geen controle meer over hebt; ‘het overkomt je’.
Ze zijn duidelijk zichtbaar, tijdelijk maar intens en bepalend voor je houding & kijk op wereld.
Gevoelens zijn meestal minder heftig en duren langer, ze worden veroorzaakt door o.a. emoties en gedachten. Ook hebben gevoelens te maken met je persoonlijkheid en emoties met een situatie. 
 
 
Omgaan met emoties en gevoelens 
Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met heftige emoties of gevoelens van pijn om te gaan. Als ik naar mezelf kijk, is mijn allereerste, autobiografische reactie vluchten. Weg van de pijn. Niet voelen van verdriet. Dat is niet gek, want mijn eetstoornis is in het verleden niet voor niets ontstaan.
 
Het was o.a. een manier om met gevoelens om te gaan, of niet.. Net hoe je het bekijkt. Ik vond het maar ingewikkeld en wist me er geen raad mee. Niet eten verdoofde me, sporten zorgde dat ik niet bezig hoefde te zijn met wat er in mij omging en calorieën tellen gaf me controle.
 
Nu kan ik er op een bewuste manier mee omgaan. Nog steeds ga ik ze liever uit de weg. Alleen het verschil tussen toen en nu is dat ik me heel bewust ben van wat ik doe en maak bewuste keuzes. Zo speelt (niet) eten geen rol meer in mijn leven, sport ik naar behoefte & vaak rustiger en tel ik mijn zegeningen. 
 
 
” Het is erg fijn om te ervaren, dat ik nu op een gezonde manier met verdriet of pijn om kan gaan.  Ik sta stil bij wat er is zonder dat ik ‘erin verdrink’ of ‘extreem vlucht’.”
 
 
Hoe dan?
Ik deel graag met je welke ervaringen & inzichten mij hebben geholpen om op een gezonde manier met gevoelens en emoties om te gaan, wie weet heb jij er ook iets aan.
 
❤️ Angst & liefde gaan hand in hand. Ja, ik werd in sommige situaties overvallen door angst en verdriet. Daarnaast voelde ik ook liefde & dankbaarheid. Het ene gevoel sluit het andere niet uit. Het kan allemaal samen en dat is oké.
❤️ Je hebt gevoelens, je bent ze niet. De valkuil is om je te identificeren met je gevoelens, zeker als ze heel sterk zijn. Maar dat is niet zo; je bent een mens met gevoelens. Heel veel gevoelens en soms is het ene gevoel sterker dan het andere.
❤️ Delendelendelen. Steun van dierbaren, hulp uit onverwachte hoeken en herstelde banden. Dit hadden mensen niet voor me kunnen doen als ik me niet kwetsbaar had opgesteld.
❤️ Het is niet alleen negatief. Ja, het is soms zwaar. Maar niet alleen negatief, lastige periodes hebben me ook onwijs veel positiefs opgeleverd. Ik ben anders naar mezelf en het leven gaan kijken. Mijn prioriteiten zijn veranderd. Ik (be)leef bewuster en stel niets meer uit.
❤️ Het is wat het is. Hoe shit de situatie ook was, deze kon ik niet veranderen. Wel kon ik veranderen hoe ik ermee omging.
❤️ Zorg goed & wees lief voor jezelf. In moeilijke tijden vergeten we vaak voor onszelf te zorgen. Toch is dit heel belangrijk, want (hoe cliché) als je goed voor jezelf zorgt kun je er ook beter voor de ander zijn. Dus geef jezelf ruimte, liefde en dat wat je op dat moment nodig hebt. Hoe dit uitziet is voor iedereen anders.
 
 
Welke tip is voor jou helpend?
Ik hoop dat je iets aan de tips hebt en laat het me gerust weten als je nog vragen hebt. Ik ben namelijk heel benieuwd hoe jij met gevoelens omgaat en wat jou helpt.
 
 
Merk je nu na het lezen van mijn stuk dat jouw manier van omgaan met gevoelens niet heel handig is (lees: vluchten in extreem sporten, veel eten of niet eten, drinken, shoppen of wat dan ook), je het maar ingewikkeld vindt of hulp wilt bij het toepassen van de tips? Stuur me gerust een bericht, ik help je graag! 
 
Liefs,
Kerstin