Help, de sportscholen zijn dicht + 5 tips
Je kunt er niet omheen, het Coronavirus heeft heel de wereld in zijn greep. Sinds gisteren zijn de maatregelen in Nederland aanscherpt. Maatregelen om het virus terug te dringen en te bestrijden, wat niet verkeerd is. Dat de impact hiervan groot is, is bekend.
Maar het gaat verder… Want de eerste berichten met angst en paniek zag ik voorbij komen.
‘HELP, ik kan drie weken niet naar de sportschool, wat moet ik nu?’
‘Ik ben onwijs bang om aan te komen nu ik niet kan sporten!’
‘Hoe overleef ik komende 3 weken zonder mijn training?’
Wanneer is sporten of bewegen een probleem?
Allereerst als je dwangmatig en obsessief bezig bent met bewegen of sporten, hiermee bedoel ik; als je moet van jezelf, no matter what (lees; je gaat sporten terwijl je moe bent of je negeert signalen van je lichaam). Of als je de constante drang hebt om te bewegen en ieder vrij moment wat je hebt, moet bewegen (ook wel bewegingsdrang genoemd).
Maar ook als sporten of bewegen ten koste gaat van je sociale leven, relatie of werk/school (hier heb ik al eens blog over geschreven, lees die hier) en je eigenlijk je hele leven om je sporten heen plant.
En, als je dan een keer niet kunt gaan, word je onrustig en bedenk je andere vormen van compenseren (minder calorieën tot je nemen bijvoorbeeld)
Dwangmatige gedachten rondom sporten en bewegen
Daarnaast zijn je gedachten en gevoelens een heel belangrijk signaal. Merk je namelijk dat je eerste gedachte is ‘HELP………………… (vul in) of één van de andere 8 dwangmatige sportgedachten die ik hier heb beschreven. En/of ervaar je gevoelens van paniek, onrust of boosheid, ben je (extreem) bang voor de gevolgen voor je lichaam of uiterlijk en houd je hier nu al rekening mee in andere vormen van compenseren (Am i right?) Dan is het heel goed om jezelf af te vragen hoe vrijblijvend sporten voor jou is.
5 tips om om te gaan met bewegingsdrang en niet sporten in deze tijden
Herken je jezelf in het obsessief sporten, het hebben van de de dwangmatige gedachten of ervaar je die gevoelens van onrust, angst of paniek, dan kan komende tijd best uitdagend zijn. Daarom wil ik je en hart onder de riem steken en 5 tips met je delen die de onrust, paniek en de angstige gedachten kunnen verminderen.
1.Ontspan
Als je de obsessieve bewegingsdrang herkent en daardoor stress, onrust of angst ervaart, is het heel goed om te ontspannen en eerst tot jezelf te komen. Je ademhaling is hier een belangrijk middel voor. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen d.m.v. je ademhaling. Een snelle, gemakkelijke en effectieve methode is de 4 – 7 – 8 ademhaling.
De 4 – 7 – 8 ademhaling helpt je te ontspannen en kalmeert je zenuwstelsel. Je kunt deze oefening liggend of zittend doen, zorg ervoor dat je rug recht is. Plaats dan het topje van je tong tegen je gehemelte in je mond (net voor waar je tandvlees overgaat in je tanden) en laat je tong ontspannen.
- Sluit je ogen als je dat fijn vindt.
- Adem volledig uit door je mond.
- Sluit je mond en adem 4 tellen in via je neus.
- Houd je adem 7 tellen vast.
- Adem in 8 tellen volledig uit door je mond.
- Adem weer 4 tellen in, doe deze cyclus minimaal 4 keer achter elkaar voor het ontspannende effect.
Doe deze oefening 2 keer per dag (in de ochtend en voor het slapen) en op de momenten dat je stress of paniek ervaart.
Ik zal in de Facebookgroep komende tijd meer ademhalingsoefeningen delen.
2. Niet helpende en helpende gedachten
Als je een beetje tot rust bent gekomen, kun je nagaan welke gedachten je HEBT. Want gedachten heb je, ben je niet… Hier heb ik al eens eerder uitgebreid aandacht aan besteedt.
Ga eens na welke gedachten je nu hebt, schrijf ze op en bekijk ze eens;
- Gaan deze gedachten (die je nu hebt) je helpen, om je nu op dit moment beter te voelen
- Veranderen zij iets aan de situatie zoals hij nu is?
- Welke positieve gedachte kan je wel helpen? (Als je dit lastig vindt; Stel dat je beste vriendin deze gedachten heeft, wat zou je dana tegen haar zeggen?)
- Schrijf je nieuwe helpende gedachte op een geeltje en plak deze op een zichtbare plek.
Ook zal ik in de Facebookgroep aandacht besteden aan positiviteit, helpende gedachten en affirmaties!
3. Vul de leegte die nu (tijdelijk) ontstaat op
Op moment dat er iets wegvalt (in dit geval sporten), ontstaat er leegte. Ik kan je zeggen, leegte is voor niemand fijn om te voelen. Het is daarom belangrijk om deze leegte op te vullen met iets anders. Maak een lijstje voor jezelf met dingen of activiteiten die je in de plaats kunt doen.
- Waar word je nog blij van? Wat of wie inspireert je? (Helpend kan zijn om na te denken wat je vroeger leuk vond om te doen?)
- Wat staat al heel lang op je lijst om te doen, maar kom je niet aan toe?
- Wat bied je ontspanning? Waar beleef je plezier aan?
Denk bijvoorbeeld aan creatief bezig zijn (moodboards maken, tekenen, schilderen, haken, breien, etc.), dat ene boek uitlezen, schrijven, wandelen, mediteren, Facetimen met een vriendin (en samen een serie kijken op afstand), kijk wat voor jou past en maak een lijstje voor jezelf. Vraag desnoods eens aan anderen wat zij leuk vinden, dat is helemaal niet gek! Wie weet ontdek je nog iets heel nieuws 🙂
4. Ga naar buiten!
En dan bedoel ik niet ga compenseren, maar zoek de buitenlucht op. De natuur ingaan is goed voor je gezondheid (vitamine D, dag & nacht ritme), het helpt je om tot jezelf te komen en kan zorgen voor meer ruimte in je hoofd. Meer ruimte in je hoofd, zorgt weer voor meer rust en realistischer, helder nadenken (wat weer positief is voor punt 3)
Komende dagen is het weer goed, maak er gebruik van. Want van alleen binnenzetten, ga je niet blijer worden.
5. Praat erover
Je hoeft niet alleen met je gevoelens en gedachten rond te lopen, zeker nu niet. Deel je gevoelens, angsten en gedachten met iemand die je vertrouwd, iemand bij wie jij je goed en veilig voelt.
Ja, het kan heel spannend zijn en daarnaast ook voor opluchting zorgen.
Tevens wil ik je meegeven dat deze situatie en maatregelen tijdelijk zijn! Ik weet dat het nu misschien niet zo voelt, toch wil ik het erbij zetten; de situatie is tijdelijk! Dit gaat voorbij! Er komt weer een betere, rustigere tijd. Tot die tijd is het even wat het is. Om je hierbij te ondersteunen heb ik een Facebookgroep opgestart.
Komende tijd ga ik hier actiever in zijn, om je een extra steuntje in de rug te bieden. In deze groep mag je je zorgen delen (let op triggers), om hulp vragen en hulp bieden en zal ik tips delen en met je meedenken. Wil je lid worden, kijk dan hier.
Ik wens je heel veel liefs en kracht, zorg goed voor jezelf!
Kerstin