Feestdagen – back – up – plan

Als je worstelt met een eetstoornis of eetprobleem of heel kritisch bent op jezelf en je gewicht kunnen de feestdagen een grote uitdaging zijn. Daarom bied ik je de mogelijkheid om, aan de hand van onderstaande tips, je eigen ‘feestdagen – back – up – plan’ te maken.

Ga er even voor zitten (met pen en papier), beantwoord voor jezelf de onderstaande vragen (vul eventueel aan met advies van je therapeut of diëtiste) en voilà, je hebt je eigen plan geschreven wat jou houvast geeft tijdens je feestdagen.

 

1. Deel je verhaal
‘Ik moet het zelf doen’
‘Ik moet mijn probleem zelf oplossen’
‘Ik wil anderen niet lastig vallen met mijn problemen’

Herken je deze overtuigingen? Weet dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Het is de top 3 van Niet-Helpende-Overtuigingen die ik in mijn praktijk vaak terug hoor zijn.

Oh, en ik heb die overtuigingen zelf ook jarenlang gehad. Uit ervaring weet ik dat je je heel alleen kunt voelen tijdens deze ‘gezellige’ periode, tussen al het bezoek en de hectiek. Daarnaast weet ik ook dat die eenzame, nare gevoelens helemaal niet nodig zijn. Want mensen die het goed met jou voor hebben willen je echt graag helpen als je dat vraagt. Ze luisteren graag naar je en willen er voor je zijn. Zeker als je eerlijk aangeeft hoe jij je voelt, waar je mee zit en wat je behoefte is. Dus mijn eerste tip; blijf niet alleen rondlopen met je gedachten en angsten.

Dus ga voor jezelf eens na:
Wie is belangrijk voor mij?
Wie heeft het goed met mij voor?
Wat heb ik nodig van diegene en wat kan het me opleveren als ik mijn verhaal deel? 

 

2. Zoek afleiding

Tijdens de feestdagen word je blootgesteld aan heel veel prikkels; veel mensen, drukke planning en veel en ander eten. Al die prikkels kunnen triggerend zijn; ze kunnen zorgen voor onwijze onrust in je hoofd, negatieve gevoelens en strijd aan de kersttafel (trust me, ik weet er alles van). Wat op die momenten kan helpen, is even tijd nemen voor jezelf of afleiding zoeken. Het spelen van spelletjes, een rondje lopen met mijn familie, freubelen of film kijken bood mij afleiding, waardoor ik rustiger werd.

Schrijf eens op wat jou kan helpen om de focus te verleggen.
Wat leidt mij af?
Waar ontspan ik van? Waar word ik blij en rustig van?
Wat vind ik fijn om te doen en wie kan mij hierbij helpen?
Hoe en wanneer bouw ik even tijd in voor mezelf als de triggers mij teveel worden? En wat kan ik dan doen? (zie punt 3) 

 

3. Zorg goed voor jezelf

De kans is groot dat je tijdens de feestdagen veel tijd doorbrengt met andere mensen. Dit kan hartstikke gezellig zijn, maar uit ervaring weet ik ook dat het veel energie kan kosten. Dat is niet erg, daarom is het belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen waardoor je weer oplaadt en tot jezelf komt.

Bedenk ook nu weer van te voren wat jou helpt om weer tot jezelf te komen, is dat me-time in de vorm van jezelf even opsluiten met een goed boek, een rondje lopen of een uurtje op bed liggen met muziek?

Ga voor jezelf na wat bij jou past:

Waar heb ik behoefte aan als het erg druk om me heen is? (Zie je antwoorden van punt 2)
Hoe kom ik tot mezelf?
Wanneer plan ik de me-time preventief in?
Als ik merk dat ik getriggerd word, dan vertel ik het ………………… En dan doe ik eerst dit…. en dan dit…..  

Als je het spannend vindt om deze ruimte te nemen, bespreek het van te voren met iemand waar jij je goed bij voelt en vraag of diegene je wilt helpen om je eigen tijd in te plannen.

 

4. Blijf realistisch wat betreft je angsten voor eten

Een jaar heeft 365 dagen. De feestdagen duren bij elkaar 3 á 4 dagen, afhankelijk hoeveel dagen je viert. Tijdens deze dagen ga je echt geen kiloooooo’s  bijkomen. Weet dat je voor 1 kilo 7000 calorieën moet eten. En dat is heel, heel, heeeel erg veel.  Daar kom je echt niet aan.

Welke gedachten, feiten of quotes helpen mij om realistisch te denken? Schrijf deze ook op.

 

5. Vermijd de weegschaal

Ja, het kan een hele spannende zijn.. I know.. Het liefst stond ik tijdens de feestdagen 3 keer op de weegschaal om te zien wat er gebeurde met mijn lichaam.

Je wilt graag weten wat het eten heeft gedaan met je gewicht. Mijn advies is om de weegschaal even met rust te laten. De kans is groot dat je anders hebt gegeten dan normaal. Dit kan TIJDELIJK invloed hebben je gewicht door bijvoorbeeld de hoeveelheid zout, suiker of vet. Dit heeft invloed op je hormonen en vochthuishouding. Dat is heel normaal (iedereen heeft dat) en dat gaat ook weer weg. Daarom, wacht even met wegen.

Wil je wel wegen, houdt dan in gedachten dat je gewicht momenteel niet realistisch is.

 

6. Last but not least, wees lief voor jezelf
Weet dat het de eetstoornis is die zo hard schreeuwt tijdens de feestdagen.
Hij schreeuwt omdat hij bang is, aandacht wil of wilt kijken hoe ver hij bij je kan gaan.

TIP: Ga je niet tegen de eetstoornis verzetten, want hoe hoe harder jij je verzet (nee, nee ik mag dit niet denken) hoe harder de eetstoornis schreeuwt (Jawel!) Gevolg: een ontembare strijd in je hoofd, met alle gevolgen van dien.

Geef de eetstoornis even die aandacht die hij nodig heeft. Nee, dat betekent niet dat je erin meegaat. Dat betekent dat je de eetstoornis ziet en hoort, even die aai over de bol geeft waar hij behoefte aan heeft, waarna je je eigen weg gaat.

 

Door goed voor jezelf te zorgen, je eigen back-up plan te maken en de situatie voor nu even te aanvaarden zoals hij is (je kunt de eetstoornis helaas niet wegtoveren) zul je meer rust ervaren. Ik ben benieuwd of het plan je helpt, laat je het me weten?

 

Take good care , lieverd! En ik wens je warme en ontspannen feestdagen en een onvergetelijk mooi & vrij nieuw jaar!

Liefs,
Kerstin

P.s. Heb je nog vragen over de tips? Of wil je iets anders weten over de hulp die ik bied of over mij?Stuur me gerust een berichtje en ik neem contact op je op.

 

Of wil je volgend jaar de feestdagen zonder eetstoornis doorbrengen? Rustig, ontspannen, genieten van het eten zonder stress, angsten of eetbuien? Neem dan nu hier contact op en start het nieuwe jaar meteen goed met een gratis doorbraaksessie waarin jij ontdekt wat jouw volgende stap is in het loslaten van de eetstoornis