De ‘veilige’ eetstoornisbubbel

Helaas, die ego-boost-gevende, onvergetelijke, WOW-momenten gebeuren never-nooit-niet in die veilige bubbel waar je je nu waarschijnlijk in bevindt. Deze veilige bubbel wordt ook wel je comfortzone genoemd. Om te ontwikkelen, groeien en herstellen zul je de grenzen van je comfortzone moeten oprekken.  En dat is niet altijd fijn.
 
 
Veilig en comfortabel vs. uitdaging en ontwikkeling
Comfortzone, je hebt er vast vaker van gehoord. Die veilige bubbel waarin alles duidelijk en helder is. Je weet waar je aan toe bent, je weet wat je kunt en wat niet en je hebt een gevoel van zekerheid. Het is er heel comfortabel en veilig.
 
Het voelt ‘onveilig’ als je je veilige bubbel verlaat. Dit gebeurd bijvoorbeeld als je iets nieuws doet of ervaart. Je merkt het ook aan jezelf, omdat het vaak gepaard gaat met angstige, negatieve gedachten en gevoelens van spanning, onzekerheid of stress. Ook uitstelgedrag of andere smoesjes om iets niet te doen zijn een heel duidelijk signaal.
 
 
Great things don’t come from comfort zones
Het verlaten van de comfortzone is voor de meeste mensen eng, heel eng. Want je weet wat je hebt en als je je veilige bubbel verlaat heb je geen idee wat je ervoor terugkrijgt. Het is deze onzekerheid wat maakt dat veel mensen blijven zitten waar ze zitten.
Zonde, want juist door die nieuwe, spannende, enge dingen te doen leer je het meeste.
Daar liggen die WOW-momenten, daar groei, ontwikkel en leer je, daar ligt het succes en krijgt je zelfvertrouwen een mega boost!
 
 
De ‘veilige’ eetstoornisbubbel
In de praktijk kom ik het ook geregeld tegen. De eetstoornis is voor velen een veilige bubbel. Ondanks dat het vaak niet fijn is, geeft het ook veel duidelijkheid, rust en veiligheid. Een nieuwe stap zetten is daarom heel eng. Denk aan het bijkomen in gewicht, iets nieuws toevoegen aan je eetlijst, minder vaak wegen of stoppen met sporten.
Want “HELP, wat dan……”
Je gedachten slaan op hol en je hebt het idee dat je de controle verliest als je je bubbel verlaat, omdat je geen idee hebt waar het toe leidt. Dit zul je ook nooit weten als je binnen je ‘veilige’ eetstoornisbubbel blijft.
 
 
Ook ik vond het heel spannend om deze uitdagingen aan te gaan, maar door uit mijn comfortzone te stappen:  
–          Heb ik de eetstoornis losgelaten en LEEF ik het leven zoals ik het wil
–          Heb ik ontdekt dat mijn gedachten helemaal NIET klopten.. 
–          … En zijn mijn grootste angsten zijn helemaal NIET uitgekomen
–          Ben ik vrij van die eeuwige behoefte aan controle in de vorm van tellen, wegen en compenseren
–          Eet ik nu zonder angst, compenseren of nadenken een reep stuk chocolade
–          Staat de weegschaal nog steeds te verstoffen
–          Ben ik gestopt met dwangmatig sporten en sport ik nu omdat ik het leuk vind (en ALLEEN als ik er zin in heb)
–          Heb ik mijn baan en huisje opgezegd, ben ik 200 km verderop gaan wonen en ben ik mijn eigen praktijk gestart
            waar ik anderen mag begeleiden bij het verlaten van hun veilige (eetstoornis)bubbel.
 
Ja, het was FREAKING ENG en daarnaast heeft het me zoveel moois, teruggegeven zoals onvergetelijke ervaringen, kracht en zelfvertrouwen. Dit had ik niet ervaren of geleerd als ik in mijn bubbel was gebleven.
En niet alleen ik, maar vele anderen kunnen dit voor je bevestigen.
 
 
En welke stap zet jij vandaag?
Dussss.. Mijn vraag aan jou: Wat wil jij graag overwinnen of doen, maar durf je NU (nog) niet?
Welke eerste stapje durf je nu te zetten? Ik ben heel benieuwd welke eerste stapje jij durft te zetten en hoe dit voor je is/was. Laat je het me weten? 
 
Als je het nog erg eng vindt om stappen te zetten, of omdat je gewoonweg niet weet hoe je het moet doen. Weet dat ik je hier graag help. Op jouw tempo en naar jouw behoefte. Zodat jij ontdekt en ervaart wat voor moois jouw leven je nog meer te bieden heeft.   
 
 
Liefs,
Kerstin 
 
Ps. Direct aan de slag met het zetten van stappen buiten je ‘veilige’ (eetstoornis)bubbel? Vraag een GRATIS Doorbraaksessie aan en je krijgt direct zicht op je grootste, belemmerende overtuiging die je tegenhoudt om te groeien en ontwikkelen. Mail naar  of bel 06 – 228 42 024.